Wat is de AEX?

Wat is de AEX?

Misschien overweeg je om een aantal aandelen te kopen. Wie weet levert je dit in 2017 een mooi winst op. Tijdens je verkenning van de aandelenmarkt zul je vrijwel zeker de term ‘AEX’ tegenkomen. Wat is de AEX?

De AEX

De afkorting ‘AEX’ staat voor ‘Amsterdam Exchange Index’. Het werd in 1983 opgericht als de ‘European Options Exchange’ (EOE). Sinds die tijd heeft het onder andere de economische crisis in de jaren ’80 en de kredietcrisis doorgemaakt. De AEX geeft de koersen weer van de fondsen die worden verhandeld op de Amsterdamse effectenbeurs. Het gemiddelde van deze koersen is de stand van de AEX. De fondsen halen hun omzet echter niet alleen in Nederland. Verreweg het grootste deel van de winst wordt in het buitenland behaald.

Graadmeter Nederlandse economie

De AEX wordt gezien als een belangrijke graadmeter van de Nederlandse economie. Als het economisch minder goed gaat in Nederland dalen de koersen en zakt de beurs in. Daarbij moet echter wel worden gesteld dat echte economische ontwikkelingen vaak een halfjaar of langer na de ontwikkeling van de AEX plaatsvinden. Zo daalden de beurskoersen al enige tijd voordat de economische recessie in 2008 echt losbarstte.