Wat is de Dow Jones?

Wat is de Dow Jones?

De financiële wereld is ontzettend groot. Doordeweeks wordt er op beurzen over de hele wereld koortsachtig gehandeld in aandelen. Een van de oudste beursindexen is de Dow Jones. Het ontstond in 1896 in de Verenigde Staten, en is sindsdien niet meer weg te denken uit Wall Straat. Wat is de Dow Jones precies?

Dow Jones

De Dow Jones is een zeer belangrijke index in de Verenigde Staten. Net als de Nederlandse AEX geeft het de fondsen weer die worden verhandeld op de beurs. Aan de Dow Jones wordt veel belang gehecht omdat het de economische situatie in de VS weergeeft. Zo zakten de beurskoersen na de aanslagen op het WTC in 2001 enorm. Ook wereldwijd heeft de Dow Jones invloed. Zo stortte de beurs tijdens de economische crisis van 2008 als een kaartenhuis in elkaar.

Bedrijven actief op Dow Jones

Aan de andere is de Dow Jones niet helemaal representatief wanneer het gaat om de Amerikaanse economie. In totaal zijn er namelijk slechts 30 bedrijven actief in de index. Deze representeren niet de gehele economie. Tot de bedrijven die actief zijn op de Dow Jones behoren onder andere Coca Cola, Nike en de bank Goldman Sachs.