Wat is de NASDAQ?

Wat is de NASDAQ?

De Verenigde Staten kent verschillende beursen, waaronder de wereldberoemde Dow Jones en de NASDAQ. De afkorting van de laatstgenoemde beurs staat voor ‘National Association of Securities Dealers Automated Quotations’. Het richt zich speciaal op aandelen van technologie fondsen. Wat houdt de NASDAQ precies in?

Plek voor technologie bedrijven

In tegenstelling tot de Dow Jones biedt NASDAQ geen plek voor elk bedrijf. Alleen succesvolle technologie bedrijven hebben er aandelen. Het is dan ook een elektronische beurs dat inmiddels een vaste plek heeft verworven in de Amerikaanse economie. Het werd opgericht op 8 februari 1971, en heeft sindsdien grote successen geboekt. Zo is de NASDAQ sinds 1999 de grootste aandelenbeurs van de Verenigde Staten. Meer dan de helft van de fondsen in het land wordt aan deze beurs verhandeld.

Technologie beurs

Op de NASDAQ zijn vele grote namen actief. Zo verkopen en verhandelen onder andere Google, Microsoft, Yahoo en Infospace er hun aandelen. NASDAQ doet haar naam als technologie beurs absoluut eer aan. Vrijwel alles is er namelijk technologisch en weinig wordt meer door mensen gedaan. Zo wordt chaos op de beursvloer voorkomen door digitale communicatie. Daarnaast vinden vrijwel alle transacties plaats via grote schermen in de beurshal.