Wat is een beleggingsfonds?

Wat is een beleggingsfonds?

Wanneer beleggers samenkomen doen ze dit in een zogeheten beleggingsfonds. Deze bevat het vermogen van verschillende individuen. Vervolgens wordt het geld in diverse aandelen en obligaties belegd. Wat betekent een beleggingsfonds verder voor jou als belegger?

Beleggingsfondsen

Op de Nederlandse beurs heb je de keuze uit verschillende beleggingsfondsen. Zo heb je onder andere beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde fondsen en buitenlandse beleggingsfondsen. Daarnaast zijn er zeer grote beleggingsfondsen waarbij klanten gezamenlijk miljoenen euro’s bezitten, maar ook kleinere van enkele duizenden euro’s.

Naamloos vennootschap

Welke je ook kiest, je maakt altijd deel uit van een groep. Deze wordt ook wel het ‘naamloze vennootschap’ genoemd. Alle beleggers uit dit vennootschap kopen aandelen, grondstoffen, obligaties en andere financiële middelen. Een beleggingsfonds dient te voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet het een beperkt risico hebben en een hoog rendement.

Gevarieerde portefeuille

Individuen nemen om verschillende redenen deel aan beleggingsfondsen. Een groot voordeel is dat je jouw portefeuille meer kunt spreiden. Daardoor kun je in principe met een klein bedrag erg breed investeren. Je kunt bijvoorbeeld aandelen en obligaties nemen verdeeld over diverse bedrijven of organisaties. Dit maakt beleggingsfondsen bijzonder populair. In principe kan iedereen er namelijk geld mee verdienen.