Wat zijn CFD’s?

Wat zijn CFD’s?

‘Contract for Difference’ komt regelmatig voor op de beurs. Het wordt ook wel aangeduid met de afkorting CFD. In Nederland wordt het aangeduid als een financieel contract ter verrekening va het verschil. Wat zijn CFD’s precies?

CFD’s

In feite zijn CFD’s contracten tussen de belegger en de CFD broker. Door een contract af te sluiten weten beide partijen waar ze aan toe zijn. Meestal is er bij een dergelijk contract sprake van een financieel instrument, zoals valuta, grondstoffen, aandelen of een index. CFD maakt het voor beleggers mogelijk om te handelen in allerlei financiële instrumenten zonder dat deze in hun bezit zijn. De waarden op financiële markten veranderden snel. Een CFD is een goede manier om hier op in te spelen.

Minder financieel risico

In principe koop je als belegger een ‘virtuele positie’. Als belegger kom je alleen de waardeverandering berekenen. Het grote voordeel daarvan is dat je minder financieel risico loopt wanneer de aandelen of andere financiële instrumenten inzakken. Hij of zij hoeft namelijk maar een deel van de som te betalen. Uiteraard is er in het contract wel afgesproken dat de belegger een deel van de som betaalt, wat ook wel de margin wordt genoemd.