Wat zijn cfd’s? (Antwoord: het zijn geen etf’s!)

Wat zijn cfd’s? (Antwoord: het zijn geen etf’s!)

Als je begint met beleggen, kom je veel termen tegen die je mogelijk nog niets zeggen. Eén van die termen betreft cfd’s en die worden vaak verward met etf’s. Maar cfd’s en etf’s zijn zeker niet hetzelfde. Als beginnende belegger moet je heel voorzichtig zijn met de handel in cfd’s. Cfd’s zijn zeer risicovolle en complexe instrumenten. Eigenlijk zijn ze niet geschikt voor beginnende beleggers. Om je het verschil uit te leggen en je goed voor te bereiden op het beleggen zelf, leggen we je in dit artikel meer uit over cfd’s.

Wat is een cfd?

Een cfd is een contract for difference, oftewel een derivaat waarbij je uitgaat van koersverschil. Stel dat je verwacht dat de koers van een aandeel (of grondstof, etf, beursindex of valuta) gaat stijgen? Dan kun je een cfd afsluiten op long (stijgende koers). Denk je dat de koers gaat dalen? Dan kun je ook daarop speculeren en op short een contract for difference afsluiten.

Afhankelijk van of je gelijk krijgt, verdien je geld of verlies je geld.

Bij een cfd komen ook hefbomen voor. Daarmee kun je je speculatie nog vergroten. Als je bijvoorbeeld een cfd op Forex (vreemde valuta) afsluit, kun je een hefboom van 1:30 hanteren. Dat betekent dat je met bijvoorbeeld € 100 op je account voor wel € 3.000 een cfd kan afsluiten.

In deze hefboom zit ook een groot deel van het risico. Want hoewel de hefboom voor je kan werken, kan die zich ook tegen je keren. Stel dat je in plaats van 1% winst, 1% verlies boekt, dan wordt dat berekend over € 3.000 en ben je dus in één keer € 30 kwijt van je inleg.

Wat is het verschil met een etf?

Eigenlijk kun je je beter afvragen wat de overeenkomsten met een etf zijn. En het antwoord is simpel: die zijn er niet.

Een etf is een exchange-traded fund en wordt gezien als een portefeuille met aandelen, obligaties en soms wat effecten of vastgoed. Door een etf te kopen, investeer je mee in die portefeuille. Je verdient dan alleen geld als de koers stijgt en mogelijk ontvang je wat dividend. Een etf is vaak ook breed en kun je inzetten op een hele portefeuille met aandelen, obligaties of zoeken in een bepaalde niche.

Een cfd is een derivaat. Je koopt feitelijk niets en krijgt ook niets in handen. Je sluit een contract af met de broker over een onderling prijsverschil.

Voordelen en nadelen van cfd-handel

Cfd-handel bestaat niet voor niets. Er zijn veel voordelen aan te vinden, voor beleggers met ervaring. Maar aan de andere kant zijn er dan nadelen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Voordelen

  • Je kan een contract afsluiten op koersverschil (en dus ook speculeren op dalende koersen, iets wat bij aandelen niet gaat).
  • De hefboom maakt het mogelijk je vermogen te liften en met meer geld een cfd af te sluiten.
  • Er zijn heel veel instrumenten om mee te handelen (aandelen, grondstoffen, valuta, crypto, beursindexen en edelmetalen).

Nadelen

  • De hefboom kan zich tegen je keren, waardoor je verlies snel oploopt.
  • Cfd’s zijn zeer complexe producten die je goed moet kennen en waarmee je heel veel risico’s loopt.

Eerst oefenen

Ben je toch geïnteresseerd in de handel in cfd? Ga dan eerst oefenen met een demo-rekening. De broker Plus500 biedt een rekening aan waarop € 40.000 aan nepgeld staat. Hiermee kun je oefenen en ontdekken wat de kracht van hefbomen is en hoe een cfd in zijn werk gaat. Oefen eerst heel goed voor je met echt geld een cfd afsluit.

Belangrijk

Plus500 wordt door de FCA gecontroleerd. Plus500CY Ltd wordt geautoriseerd en gereguleerd door CySEC (#250/14). Het Plus500-platform is enkel geschikt voor ervaren handelaren.

Reacties zijn gesloten.